Δήμοι
Αγιος Νικόλαος
Ιεράπετρα
Ιτανος
Λεύκης
Μακρύ Γιαλός
Νεάπολη
Οροπέδιο Λασιθίου
Σητεία
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο Άγιος Νικόλαος έγινε έδρα του Νομού Λασιθίου το 1904 - πριν ήταν το καινούργιο χωριό ή Νεάπολη. Εκεί βρίσκεται και η Λίμνη Βουλιαγμένη που λένε ότι δεν έχει πάτο.
Ο Άγιος Νικόλαος έγινε παγκόσμια γνωστός την δεκαετία του '60, όταν τον ανακάλυψαν διάσημοι κινηματογραφιστές όπως ο Ζυλ Ντασσέν και ο Ουώλτ Ντίσνεϋ και άρχισε να συγκεντρώνει μεγάλους αστέρες του κινηματογράφου. Τότε άρχισε και η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη του τόπου.
Δίπλα από τον Αγ. Νικόλαο είναι ένα από τα ωραιότερα τουριστικά θέρετρα της χώρας μας, με κρυστάλλινη θάλασσα και τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες της Μεγαλονήσου.
Σύνορο όριο μεταξύ των αρχαίων πόλεων Λατώ και Ολούντος, η σημερινή Ελούντα διατηρεί ακόμα το αρχαίο όνομα της. Από ψηλά, όταν τα νερά είναι ήρεμα, διακρίνονται τα ερείπια της αρχαίας Ολούντας, που επεκτείνονται μέχρι βαθιά στη θάλασσα.
Ο Όρμος Αγ. Νικολάου ή Μεραμβέλου (mirabell = η ωραία θέα ή σκόπιση) αρχικά λεγόταν Δικταίος και εκεί οι αργοναύτες δολοφόνησαν τον φτερωτό άγγελο Τάλλο, φύλάκα της νήσου, των νόμων και της Ευρώπης , σύμφωνα με τον Απολλώνιο Ρόδιο (Αργοναυτικά )
Για περισσότερες πληροφορίες, ειδήσεις, νέα διαβάστε στην ενότητα Λασίθι.