20
Μαρ
2020
0
Ενοικιάσεις Μοτοσικλετών Τύπου

Ενοικιάσεις Μοτοσικλετών Τύπου “Γουρούνα” Τι Θα Ισχύσει το 2020

Τα νέα για τις ενοικιάσεις ATV για το 2020 έχουν ως εξής. Ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ενοικίασης οχημάτων αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις του και σήμερα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, απέκλεισαν τα λιμάνια σε Νάξο, Μύκονο, Ίο, Σαντορίνη, Σπέτσες και Κέρκυρα.   Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Μοτοσικλετών Aegina Rent a Car  και Αυτοκινήτων Επαρχείου Νάξου και Μυκόνου, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «παρά τις συνεχείς απονενοημένες προσπάθειες και διαμαρτυρίες μας προκειμένου να υπάρξει συνάντηση και ειλικρινής διάλογος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με εκπροσώπους των Συλλόγων μας, για άμεση αναστολή εφαρμογής των απροειδοποίητων και άνευ προηγουμένου διαλόγου, άδικων και εξοντωτικών διατάξεων του νέου Κ.Ο.Κ. (Ν. 4530/2018), δυστυχώς ουδεμία απάντηση λάβαμε».

Μιλώντας με τον κ. Σταύρο Σταυρουλάκη, πρωταθλητή για χρόνια σε ελληνικούς και διεθνείς αγώνες μοτοσυκλέτας, έμπειρο οδηγό μηχανών μεταξύ αυτών και “γουρουνών”, μας λέει ότι την κύρια ευθύνη την έχει το Υπουργείο Μεταφορών. Και αυτό γιατί παρότι οι μηχανές κινούνται στους ελληνικούς δρόμους πολλά χρόνια «ακόμα δεν έχει θεσπίσει κανόνες για την κυκλοφορία τους. Η οδήγησή τους δεν μοιάζει ούτε με του αυτοκινήτου ούτε με της μοτοσυκλέτας γι’ αυτό και σε πολλές χώρες στο εξωτερικό υπάρχει ειδική κατηγορία διπλώματος γι’ αυτά τα οχήματα. Περνάς ειδικές εξετάσεις για να μπορείς να οδηγήσεις τετράτροχο. Αυτό δεν το προέβλεψε το Ελληνικό Υπουργείο και δεν θέσπισε κανέναν κανόνα! Ο μοναδικός κανόνας είναι να περνά τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές σε ό,τι αφορά τους ρύπους. Επειτα με μία ερασιτεχνική προσέγγιση του θέματος έφτιαξε κάποιες κατηγορίες που λένε ότι η Χ “γουρούνα” θα οδηγείται με δίπλωμα αυτοκινήτου και η Ψ “γουρούνα” με δίπλωμα μηχανής. Αυτό έχει γίνει ανάλογα με το μέγεθος, αλλά είναι τόσο ασαφές που σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και η Τροχαία στους ελέγχους της δεν γνωρίζει, αν πρέπει να δεχθεί  δίπλωμα αυτοκινήτου ή μηχανής».

ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ

«Στα Χανιά λόγω της φύσης του τουρισμού (οικογενειακός τουρισμός) και της αυτοπροστασίας των επαγγελματιών δεν έχουμε μεγάλη χρήση “γουρουνών” και δεν κυκλοφορούν τέτοια οχήματα» δηλώνει ο κ. Χρήστος Μυλωνάκης πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαστικών Επιχειρήσεων.
Οπως εξηγεί ο κ. Μυλωνάκης «πανευρωπαϊκά τα συγκεκριμένα οχήματα ορίζονται ως ειδικά και επιτρέπεται να κινούνται σε αγροτικές περιοχές χωρίς να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες. Δεν είναι οχήματα για τους δρόμους.
Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι δόθηκαν πολλές εγκρίσεις για τέτοιου τύπου οχήματα καθώς συγκεκριμένα συμφέροντα προσπάθησαν να τα νομιμοποιήσουν. Στην Ανατολική Κρήτη ενοικιάζονται σε τουρίστες κυρίως που δεν είναι σε θέση να τα οδηγήσουν με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά ατυχήματα, να ζητούνται αποζημιώσεις και να δυσφημείται το τουριστικό μας προϊόν».

Όσον αφορά στο ζήτημα των διπλωμάτων, υπογραμμίζει πως «τα πρώτα πρόστιμα έχουν ήδη πέσει σε Σαντορίνη αλλά και Μύκονο», και σημειώνει πως «πρόκειται για δυσφήμιση της χώρας».   Ο κ. Φάρκωνας τονίζει πως δεν μπορούν να μισθώσουν όχημα σε επισκέπτες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, αν δεν έχουν διεθνές δίπλωμα, «ενώ οι ίδιοι μπορούν να νοικιάσουν αν πάνε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, επειδή υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες».   Η απαγόρευση αυτή ίσχυε και πριν τον καινούριο νόμο, χωρίς ωστόσο τα βαριά πρόστιμα. Και επειδή τα διπλώματα των πολιτών των συγκεκριμένων χωρών είναι στην αγγλική γλώσσα, πολλές εταιρίες ενοικίασης οχημάτων φέρεται να τα δέχονταν, παρά την απαγόρευση. Πηγή: www.lifo.gr